Week van de Geschiedenis 2007: Wonen in Nederland / Greetje.

Het laatste nieuws over de week v/d geschiedenis 2007 te Maastricht en dus ook te Sint Pieter kunt U lezen op het nieuwsoverzicht van Week van de Geschiedenis - De Razende Reporter: Regionaal Historisch Centrum Limburg.

 

Programma:

 

Zaterdag 13, zondag 14, zaterdag 20 en zondag 21 oktober:

 

het Sint-Pieters museum besteedt in de expositie 2007 aandacht aan "Wonen in grotwoningen" met foto’s van grotwoningen in de oostelijke helling van de Sint-Pietersberg en de bewoning van groeve "Marendal" tijdens de Eerste Wereldoorlog in de westelijke helling.

Ook aandacht voor "Villapark 125 jaar", eveneens met foto’s van monumentale villa’s uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

Het museum is geopend van 12.00 tot 16.30 uur en bereikbaar via Zonnebergweg en Lichtenbergweg of via de trap achter het buitengoed Slavante.

 

Op zaterdag 20 en zondag 21 oktober wordt gebakken in het bakhuis bij hoeve Lichtenberg.

 

Zaterdag 13 en zondag 14 oktober:

 

wandeling door het Villapark met als gids een van de bewoners uit deze buurt van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelding via sjuuprek@wxs.nl of telefonisch (043) 3252257 is verplicht. Deelnemers krijgen een bevestiging van hun deelname.

Vertrek bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg aan de Sint-Pieterstraat 7 te Maastricht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

42 deelnemers hebben tot nu toe hun ogen uitgekeken naar al die mooie villa's en de wetenswaardigheden verteld door gids Sjuup Rekko met ver- en bewondering aangehoord. Nu nog even WWW oplossen, moet toch een koud kunstje zijn na al die bijscholing.

 

 

 

 

 

Donderdag 18 tot en met zondag 21 oktober:

 

de heringerichte grotwoning van Greetje Blanckers, een educatief project van de Vereniging Natuurmonumenten en de Stichting Oud Sint Pieter, kan tussen 11.00 en 17.00 uur worden bezocht.

Greetje, in de grotwoning geboren op 13 november 1887 en nog altijd "goed van de tongriem gesneden", vertelt over haar leven. De grotwoning is gelegen in de bosrand links van de Zonnebergweg en kan bereikt worden via de Ursulinenweg en de Zonnebergweg.

 

 

 

 

Greetje in haar grot anno 2007, zeer kordaat en goed van de tongriem gesneden. Foto: Focuss 22 / Jean-Pierre Geusens, waarvoor dank.

 

 

 

 

Maria Johanna Margaretha (Greetje) Blanckers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Greetje Blanckers, de laatste (mergel)grotbewoonster van Nederland.

Haar reïncarnaties Martha van de Ven en Miets Morreau vertegenwoordigden Greetsje (Margaretha Blanckers) op gepaste wijze in het life tv-programma van RTV Maastricht "Van grot en loft, Zicht op wonen in Maastricht" van 12 oktober 2007.

 

Kallepings (notities) van de tantes Greet:

18 oktober:  het was geweldig vandaag. Wij kregen wel tussen de 150 en 200 bezoekers waaronder veel Sint-Pieternaren. Mevrouw Ceulen kwam onder de arm bij haar zoon Pie de grotwoning binnen. Er werd wat afgepuunt. Ook Marieke Crijns was van de partij en komt nog terug. Enkele bewoners van de Ursulinenweg kwamen met een verrukkelijke vlaai en John Machiels bracht bonbons. Enfin, dit was om nooit te vergeten en de moeite waard. We hebben mensen niet alleen verbaasd maar ook ontroerd en vooral laten lachen. De bunekes en boterhammen mèt sjroep vonden bij de kinderen grote aftrek. Voor ons was het vreemd dat de mensen van alles op een schoteltje achterlieten. Zien wij er zo erm uit? Ik ben moe van al dit bezoek en misschien zijn de bezoekers wel moe van al ons geklets. Memke heeft dit alles vanuit het nalevense bestaan gezien en goed gevonden. Ook zal Memke Ingele sturen om onze grot te beschermen tegen onheil.

19 en 20 oktober: wij hebben van een goede nachtrust genoten en vandaag, door al dat geklets geen tijd gehad de achterkamer eens te kere. Anders zijn wij altijd zo proper. Ene Paul Berden van het Ingelegilde kwam binnen met een plaat van de tophit van Kees Pruis: O, juffrouw Donselaar wat staan je benen raar. Wij hebben de plaat aan een stuk achter elkaar gedraaid op een pattefoon die wij georven hadden van menier Jorisse. Toevallig kwamen de gezusters Annie en Tinie Jorissen buurten terwijl wij de plaat draaiden. Zij kenden het hele liedje uit hun hoofd!  Wij hebben pijn in de kneuk van de rijjeloet om de tafel. Menier pastoor is ook nog langs geweest en rook meteen de pruttelende greuntesop. Wij zagen hem wel ernaar kijken en hij heeft even mogen preuve. Morgen gaan we eerst vroeg naar de kerk en daarna oan de gèng. Een beetje hulp kunnen wij wel gebruiken; kom maar eens langs voor 'n teske koffie.... O, nog even iets, wij hebben gehoord dat wij op de wachtlijst staan voor een woning in een bejaardentehuis. Binnenkort gaan wij verhuizen naar familie. De laatste tijd valt het bewerken van ons land ons zwaar, ondanks alle nabuurhulp. Wij bidden het ene schietgebedje na het andere om maar vol te kunnen houden. Ook voelen wij ons niet meer zo veilig, alleen in het donker. Wat zullen wij onze eigen woning, onze "kaarsenvindplek" en vooral Sint Pieter missen!

Veer bedaanke ouch alle lui die op bezeuk kaome vol verhaole euver Tant Greetsje, de smaak vaan häör bunekes boe ze neet mèt mochte knatsje en hiel speciaol Robbie dee eederen daag ore heet zitte te vertèlle. Iech had 'nen droum en dee is oetgekoume mèt behölp vaan Martha, zoeväöl lui en 't Ingelegilde vaan Mestreech. Daankzij 't feit tot zie slepe in de grot oonder aonvoering vaan Ben mèt zienen hoond Angel Charlie kós iech gans gerös slaope en dat had iech hel nudeg. Daankzij Koen kaome alle awwer lui in de grotwoening zoonder euver de kop te goon, daanke Koen. Daankzij Paul zal juffrow Donselaar nog 'nen hit weure op häören awwen daag. De kachel vaan 't Ingelegilde heet us verwermp. Iech wèl niemend vergete en bedaank eederein noe nog ins naomens de twie Greetsjes.

CHAPEAU VEUR UUCH ALLEMAOL enne GOD ZAL 'T UUCH LOENE.

Miets Morreau.

Een impressie gemaakt door uw webmaster Breur Henket. Foto's: Ger Coolen, Ineke Henket-Lamberti, Sermon Smitshuysen, Antoinette Temmink en Wil Lem. Met dank aan Tv Maastricht.

Enkelen konden het niet laten de reïncarnatie van Greetje dunnetjes over te doen, zoals een zekere K. van D. te M.

PERSBERICHT

Tijdens de geweldige 4-daagse van de Grot vaan Greetsje, waarbij meer dan 1200 bezoekers te verwelkomen waren, is de nieuwe Maastrichtse carnavalskraker voor 2008 al bekend gemaakt. De titel van het liedje is Mejuffrouw Donselaar. Tijdens het spelen van dit liedje leefde de 120-jarige Greetsje weer helemaal op! De officiële verkiezing van het carnavalsliedje zal wel doorgang vinden, maar slechts veur de bok zien kl...

 Uw reporter te Sint Pieter.

  

Greetje werd geboren op 13 november 1887 te St. Pieter. Margaretha overleed 14 oktober 1981 in het verzorgingshuis "Aldenhof" te Maastricht in haar 94ste levensjaar. 19 oktober 1981 werd zij begraven op het kerkhof te Sint Pieter. Ook haar ouders en andere familieleden zijn daar begraven. Meer informatie, data, bidprentjes, foto's etc. kunt U bekijken op de site van webmaster Breur Henket over het kerkhof van St. Pieter: Blanckers.

Stadskrant De Ster van 12 oktober 2007:

Fotograaf Guy van Grinsven maakte deze schitterende foto voor Niveau EuregioMagazine. Lees meer op NiveauMagazine.

 

 

interviewde Martha van de Ven en Miets Morreau-Magnée voor het item Cultuur en Geschiedenis. Martha en Miets vertellen enthousiast op hun eigen wijze over hun belevenissen in de grotwoning.

Klik op de foto De grot van Greetje om het interview te beluisteren. Lukt dat niet, klik dan hier.

 

 

 

 

De twee Greetjes van Sint Pieter zijn nog altijd niet onthecht aan dit aardse bestaan (wij spreken bij deze af dat zij Carnaval dit jaar overslaan) en zijn op bezoek geweest bij hun vriendin Bertha die in een rotswoning te Geulhem woont. De dames kennen elkaar van vervlogen tijden en hebben natuurlijk heel wat te bespreken. De Greetjes hebben nog gebeden in de ondergrondse kapel en voelden zich daar even in de hemel. Ook de ondergrondse kerststal werd bewonderd. Wel waren ze een beetje jaloers op de ruime rotswoning waar de Heilige Anthonius toezicht hield op verloren zaken. Nog relatief kwiek liepen beide Greetjes bergopwaarts ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie verder: Startpagina

D'n Heilige Anthonius deej mos 't wiete
Heej schreef mich terug, beste vrind wette dat.
Soms is 't beater iets moeis te verleeze
Beater verleeze dan det ge 't noeit het gehad.

(Rowwen hèze)
 

 

 

Terugblik beide Greetjes:

 

Vrijdag 14 maart 2008 presenteren beide Greetjes een terugblik op hun activiteiten tijdens de ledenavond van het SOK (Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven). Locatie: de aula van het Natuur Historisch Museum aan het De Bosquetplein 7 te Maastricht. Aanvang om 19.30 uur. Tijdens deze ledenavonden zijn ook niet-SOK-leden welkom die belangstelling voor mergelgroeven hebben.